Koku Alamama ( Anosmi ) Nedir?

Koku Alamama ( Anosmi ) Nedir?

Beyin ve sinir sisteminde 12 tane farklı işlevi olan sinir mevcuttur. Bu 12 tane sinir aynı bir kablonun işlevini görerek vücudun çeşitli yerlerine uyarı taşır. Bu sinirlerden ilki koku almamızı sağlayan Nervus Olfactorius’tur. N. Olfactorius burun içerisinden başlayarak beynin derinliklerine doğru iner ve beynin yanlarındaki bölgeye ( temporal loba ) ulaşır. N. Olfactorius dışarıdan algılanan kokuyu elektriksel anlam ifade eden yapıya dönüştürerek beynimize iletir.  

 

Koku Alamama hangi durumlarda görülür?

N. olfactorius’a sinirine beynin içerisinde bir kitlenin basması veya bu sinirin travmasıyla anosmi oluşabilir. Aynı zamanda genetik bir hastalık olan Kall-Man sendromunda bu sinirin işlevi olmadığından hasta koku alamaz. Kısaca toparlayacak olursak:

1-) Beyin içi tümörlerde

2-) Beyine metastaz yapmış tümörlerde

3-) Sinüzit hastalarının bir kısmında

4-) Sinirin bulunduğu alana alınan çok sert bir darbede ( Trafik kazası gibi… )

5-) Kall-Man Sendromunda ( Bu sendrom, genetik bir hastalıktır kişi hayatı boyunca koku alamaz )

6-) Beyin içerisindeki arterlerin ( atardamarların ) genişleyerek ( anevrizmalaşarak ) bu sinire bası yapmasıyla.

7-) Alerjik Rinitin ağır formlarında

Koku Almama ( Anosmi ) oluşabilir.

 

Sürekli kötü koku duymak ( Parosmi ) Nedir ?

Koku halüsilasyonları ( kötü koku hayalleri ) ile giden duruma parosmi denir. Bu insanlar genelde sürekli kötü bir koku duyduklarından bahsederler. Bu kötü koku algılaması bazen hastanın doktara başvurmasına sebep olur. Bu olayın iki önemli nedeni psikoz ( düşüncenin bozulduğu  durum ) ve epilepsi ( nöbet geçiren hastalarda ) görülebilir.

 

Koku alma muayenesi nasıl Yapılır ?

Özellikle tek taraflı anosmi ( koku almama ) nörolojik açıdan önemlidir. Koku muayenesinde hastaya burunu tahriş etmeyecek bilinen kokular koklatılır ( tütün, kahve, nane gibi ). Hastanın gözleri kapatılarak hastaya kokladığı kokunun ne olduğu sorulur. Eğer hasta hayatında hiç koku almadığını söylüyorsa Kall-Man sendromu akla gelmelidir.

 

Koku Almanın tedavisi nedir ?

Koku alamamada yukarıda yazdığımız 7 ve daha fazla nedene yönelik tedavi yapılır. Bu hastalıkların tedavisi muhakkak doktor kontrolünde yapılmalıdır.

 

 

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

 

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam