Meme Kanseri Hakkında Cevaplanan Soru…

Bir Okurumun Sorduğu Soru Üzerine Verdiğim Cevap:

Gönderen: Hakan Bey

Konu: korsinom

Soru:

Sevgili hocam

annemin memesinden alınan parça patoloji laboratuvarına gitti sonuç İNVAZİV DUKTAL KORSİNOM olarak geldi.. şimdi randevu alamıyorum sonucu göstermek için internette baktığımda kanser diyor bu konudaki görüleriniz nelerdir. tedavi edilir mi edilirse ameliyat mı daha iyi yoksa ilaçlı bi şekilde tedavi mi daha iyi olur bana yardımcı olursanız sevinirim.. hakan XXXXX..

Hastanın Soyismi ve email adresi  gizlilik prensibinden ötürü değiştirilmiştir…



Tıbbı Yardım Sitesi https://www.tibbiyardim.com


Sn. Hakan Bey;
Patoloji laboratuvardan aldığınız sonuca göre,  İnvaziv Duktal Karsinom ( Meme Kanalı Kanseri ) tüm meme kanserlerinin %70-80 ‘nini oluşturan en sık Meme Kanseri tipidir. Bu kanser meme kanalından orjin ( kaynak ) alarak çıkıyor ve yayılıyor.  Memede süt taşımaya ve memenin başına sütü getirmeye yarayan bu kanallardan çıkan kanserler daha sonra memeyi işgal etmeye başlıyorlar.  Fakat burda bilmemiz gereken bu kanserin alt tipinin ne olduğu çünkü İnvaziv Duktal Karsinomunda kendi içinde 5 alt gurubu var, önce bunları sizin için özetleyip daha sonra yapmanız gerekeni anlatmaya çalışacağım. Sizinde anlayabileceğiniz dilden latince kelimelerin yanına türkçe anlamlarını ekliyorum.
1-) Prodüktif fibrozis ile karakterize infiltratif duktal karsinom ( Skiröz Karsinom ) :

Tüm İnvaziv Meme Kanserleri içerisinde en sık bulunan kanser tipidir ( %80 ) . Koltuk Altı Lenf Nodlarına ( Bezlerine ) , metastaz ( yayılan ) yapan,  en kötü prognozlu ( en kötü gidişatı olan, en tehlikeli ) duktal ( meme kanalı ) kanserdir.
2-) Medüller Karsinom :
Medüller karsinom meme kanserlerinin %5 ini oluşturur. Yine yüksek bölünme kapasitesine sahip olan bu karsinom değişik tuhaf invazif (  dokuların içine yayılıcı ) hücreler içerir. Bu tümörler içerdikleri ER, PR, Her-2 Neu faktörlerine göre prognozları ( Beklenen yaşam süreleri ) değişir.
3-) Müsinöz Karsinom :
Meme Karsinomlarının %1-2 sini oluşturur. Tümör hücrelerinin etrafında müsin olması nedeniyle kansere müsinöz karsinom denilmiştir. Genellikle yaşlılarda gözlenir, yaklaşık 1/3 ‘ünde tanı anında aksiller ( koltuk altı ) metastaz ( yayılım ) gösterir.
4-) Papiller Karsinom :
Tüm meme karsinomlarının %2 sinden azını oluşturur. Genellikle 70 li yaşlarda ortaya çıkar. Memede çok büyük bi kitle yapmazlar, nadiren 2-3 cm den büyük olabilirler. Aksiller ( koltuk altı) yayılımı yavaştır, nispeten iyi gidişatlıdır.
5-) Tübüler Karsinom :
İyi diferansiye duktal karsinomdur. Bütün meme kanserlerinin %1-1.5 uğunu oluşturur. Genellikle menapoz öncesi ve menapoz sırasında saptanır, yayılım riski azdır. Uzun dönemde prognoz ( gidişat ) çok iyidir sağkalım oranı %100’e yakındır.

Yazarın Yorumu ( Yapmanız Gerekenler ) :

Hakan Bey, gördüğünüz gibi öncelikle alt tiplendirmesinide bilmemiz gerekiyor kanser hakkında yorum yapabilmek için ancak eğer bir oranlama yaparsak İnvazif Duktal Karsinom’un %90’lar civarında prognozunun ( gidişatının) kötü olduğu sonucuna varırız, ancak eğer Anneniz erken evredeyse ( Evre 1-2 ) , tanıyı erken almışsa ve Aksiller Lenf Noduna yayılım olmamışsa progronozu daha iyi olabilir. Doktora başvurmakta acele ediniz çünkü geçen hergün sizin aleyhinizde işliyor, tedavi olarak uygulanacak metodlar :
1-) Cerrahi olarak Kitlenin Eksize edilmesi ( çıkartılması ).
2-) Cerrahi sonrası ( adjuvan ) hormonal tedavi ve kemoterapi. Eğer östrojen reseptörü varsa tamoksifen kullanılır.
3-) Cerrahi sonrası eğer 4 den fazla lenf nodu metastatik tutulumu varsa tüm memete 4500-5000 cGy radyoterapi uygulanır.
Hakan Bey eğer tümör lenf nodlarına ulaşmamışsa ve östrojen reseptörleri pozitifse bunlar hastalığın gidişatı açısından iyi göstergelerdir. Size düşen en büyük sorumluluk Alanında Uzman bir , Meme Onkolojisi Cerrahisi Uzmanı bulmak ve elinizdeki raporla ona başvurmanızdır. Hastalığınızın ciddiyetini sanırım anlatabilmişimdir, bu hastalığın cerrahiden başka ( sadece ilaçla yada sadece kemoterapiyle ) bir yöntemi yoktur kombine tedavi gerektirir ( Cerrahi + Kemoterapi , Duruma Göre Radyoterapi ). Umarım size yardımcı olabilmişimdir. Sağlıklı ve Mutlu Günler dileğiyle…

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam