Menenjit Tanı ve Tedavisi

MENENJİT TANI VE TEDAVİSİ

   Menenjit beyni saran zarın enflamasyonu olarak meydana çıkan ve beyin omurilik sıvısına giren mikrop iltihaplanmaya sebebiyet verir.

Bu durum ürkütücü görünse de günümüzde erken tanı ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Tedaviye geç kalındığı ciddi problemlere işitme kaybı,beyin hasarına hatta ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır.

Virüslerde menenjite neden olabilir.Ancak bakteriyel etkenli menejitler aciliyet isteyen bir hastalıktır.

 

Menenjitin Belirtileri Nelerdir ?

Ateş,şiddetli baş ağrısı,havale,iştahsızlık,fışkırır tarzda kusma,algılama güçlüğü,uykuya meyil,parlak ışığa hassasiyet gibi belirtileri vardır.

Üst solunum yolu enfeksiyonu tablosu gibi belirtiler gösterip ya da barsak enfeksiyonu gibi belirtiler gösterip belirtiler vererek ,ilerleyen dönemlerde diğer belirtilerle hastalık tablosu oluştuğu da görülmüştür.

Bebeklerde belirtileri anlamak daha zordur.Yüksek ateş,bıngıldakta aşırı bombeleşme hassasiyet, ense sertliği,iştahsızlık,hantallık,ısrarcı ağlamalar şeklinde belirtiler durumunda menenjitten şüphelenilebilir.

 

Menenjitin tanı ve tedavisi nasıldır ?

Belirtilerin görülmesi durumunda dr.’a başvurunuz.Dr. çocuğu muayene ettikten sonra kesin tanı için BOS(beyin omurilik sıvısın)’dan alacağı numune ile konulabilir.Bakteriyel etkenli ise antibiyotik tedavisine başlanır.Hastanede gözlem altında tutulur.Ağrı kesici,ateş düşürücü sıvı tedavisi gibi uygulamalarla hasta takibi yapılır.

 

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle…

 

 Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam