Nezle Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Nezle Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Tıp dilinde rinit olarak adlandırılan nezle burun salgısının artmasına bağlı olan bulguların tamamı olarak açıklanabilir.
Hastalık olarak nitelendirebilmek için 3 gruba ayrılır.

I- Alerjik nezle
II- Enfeksiyonlara bağlı nezle
III- Kimyasallara karşı nezle

Halk içinde bilinen tabiriyle asıl nezle enfeksiyonel nezledir.

Enfeksiyona bağlı olan nezle birçok virüse bağlı olarak ortaya çıkar. Spesifik değildirler birbirlerinden çok farklıdırlar. Ve senenin her mevsiminde bağışıklık sisteminin bozulduğu zamanlarda kişiyi etkilerler. Çoğunlukla mevsim geçişlerinde ve kışın ortaya çıkarlar. Yazın nezleye yakalanma olasılığı daha düşüktür.

Nezlenin belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı mevcuttur. ( Öncelikle beyaz renkte önden arkaya doğru akar geriye doğru akıntı artabiliyor. Daha sonra ki dönemlerde mutlaka boğaz ağrısı eşlik ediyor. Tabi bunun terside olabilir. Yani boğaz ağrısı şeklinde başlayıp daha sonradan burun akıntısının ön plana çıktığınıda görebilriiz. )

Ateş normalde nezlede olmaz. Nezle gibi başlamış bir enfeksiyonda (solunum yolu enfeksiyonunda) eğer ateş gelişirse bu durumda gribal bir enfeksiyon düşünülmelidir. Veya bir başka komplikasyon düşünülmelidir.

Nezlenin sonraki dönemlerinde şikayetler pek fazla olmadan herhangi bir komplikasyon söz konusu değilse çok fazla artmadan kendi kendine ortadan kalkar.

Hastada iştahsızlık vardır, beslenme güçlüğü çeker. İleri nezlede hasta bebekse bebeğin ağzı kurur. Güçsüz olmaya başlar.

Hasta yetişkinse genel olarak hapşurma görülür. Burun tıkanmıştır. Boğaz kaşınma mevcuttur ve kusma görülebilir.

İshal görülebilir.

Nezle ile grip arasında ne fark vardır?

Nezle basit bir şekilde bir üst solunum yolu enfeksiyonu iken grip influenza virüsü tarafından bulaştırılan çok spasifik bir enfeksiyondur. Gripte bir üst yolunum enfeksiyonu gibi ortaya çıkıyor fakat vücudun diğer bölgeierinide etkileyebiliyor. Şikayetler nezledekiyle aynı olmasına rağmen daha şiddetli durumdadır.

Özellikle yaşlı kişilerde altta yatan başka hastalık ile birlikte grip hayatı tehdit edici bir duruma gelir. Dolayısıyla toplum sağlığı açısından mutlaka ilkbahar mecburi hastalıkları arasındadır. Salgınlar halindedir ve 3-5 senede bir büyük kitleleri etkilemektedir. Bazen ölümlere bile yol açmaktadır.

Nezlede hafif bir ateş mevcutken gripte titremenin eşlik ettiği yüksek ateş mevcuttur. Gripte kollarda, bacaklarda ve başta şiddetli ağrı mevcuttur. Kısaca ciddi anlamda yatağa düşürür. Kişinin ayakta atlattığı bir hastalığın grip olması söz konusu değildir. Ancak çok şiddetli şikayetler mevcutsa gribi düşünmeli ve onu tespit etmek çok önemlidir.

Nezle olan bireyin doktora gitmesi gerekir mi?

Her nezlede doktora başvurmak pratik olarak elbette uygun değildir. Fakat 3 unsur vardır.

I. Ateş : Eğer ateş varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü özellikle grip enfeksiyonu ayırımı açısından bu konuda bir uzman görüşüne ihtiyaç vardır.

II. Akıntı ve Şikayetlerin Şiddeti : Burun akıntısının açık renk olması nezle belirtisidir. Eğer bu akıntının kıvamının artması veya sarı yeşil bir renkli bir akıntı haline gelmesi üstüne binen bir başka enfeksiyonun (sinüzit, akciğer problemi vs.) işaretidir. Dolayısıyla bu durumdada mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç vardır.

III. Hastanın kendi kendine, kendi alacağı önlemlerle 7 günde çözebileceği bir hastalıktır. Ama bu bahsedilen hastalıklar 7 günden uzun sürerse (10-15 günü geçerse) bu durumdada mutlaka bir doktor görüşüne ihtiyaç vardır.

Nezle nasıl tedavi edilebilir?

Hastanın bol bol sulu besinlerle beslenmesi gerekir.
C vitamini almak vücut direncini arttıracağından bol miktarda tüketilmelidir.
Ateşi düşürmek için soğuk bantlar kullanılabilir.
Yatak tedavisine gerek yoktur.
Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Burun tıkanıklığı için burun açıcı spreyle kullanılabilir.

Nezlede bebek hastaların tedavi yöntemi

Öncelikle emzirme döneminde olan bebeklerde emzirme sıklığı arttırılmalıdır. Tedaviye yardımcı olur. Burnu temizlemek bebeğin rahatça nefes alıp vermesini sağlayacaktır. Bebeğe banyo yaptırmak, burun tıkanıklığının azalmasını ve mukozanın nemli kalmasını sağlayacağından faydalıdır. Nezlede ilk 2 gün ateş yüksek olabilir. Bu durumlarda bebeğin sıkı ve kalın giydirilmemesi gerekir. Ateş çok yüksekse ateş düşürücü kullanılabilir. Fakat ateş düşürücü kullanabilmek için bebeğinizin 4 aydan küçük olmaması gerekir. Bu durumlarda doktora başvurmak en etkili yöntemdir.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam