Parkinson Hastalığında Tedavi Nedir?

Parkinson Hastalığında Tedavi Nedir?

İki tür tedavi yöntemi vardır:

1-) Cerrahi Tedavi:

 

Cerrahi olarak talamusun bir bölümü, pallidus internus ve subtalamik nukleus denilen bölgelerden, hedeflenen bölgenin yüksek frekanslı ses dalgalarıyla yakılması prensibine dayanır. Bir başka yöntemde bu bölgelere derin elektrotlar ( metal çubuklar ) vasıtası ile uygulanan yüksek frekanslı elektrik uyarısı yollamaktır. Bu elektrotlara bağlı bir cihaz bu alana ( subtalamik nukleus ) elektrik sinyalleri yollayarak diğer alanlardan çıkan karmaşık ve bozuk sinyalleri azaltır ve etkili olur. Cerrahi tedavinin popülaritesi giderek artmaktadır fakat her cerrahi ameliyat gibi uygun hasta ve tecrübeli eller cerrahi için önemli olan iki ana maddedir.

 

2-) Medikal ( ilaçla )  Tedavi:

 

Medikal tedavide ana amaç, vücutta toksik proteinler yüzünden azalmış olana dopaminerjik geçişi arırmaya yönelik tedavidir. Bu amaca uygun kullanılan ilaçlardan en etkilisi Levodopa’dır. Gel gelelim ki L-dopa uzun süreli ve yüksek doz kullanımdan bir süre sonra vücut ilaca karşı bağışıklık kazanır ve ilaç etkisini yitirir. L-dopa en etkili Parkinson ilacı olmasına rağmen 3-5 yıl içerisinde hastada ilaç etkisiz hale gelir. Bu yüzden L-dopa kullanımındaki altın standart “ Hastanın en ihtiyacı olan zamanda uygulanmasıdır “ . Eğer siz hastaya erken yaşta L-dopa başlarsanız hastaya karşı en etkili olan silahınızı erkenden boşa harcamış olursunuz ve durum ciddileştiğinde elinizde silah kalmaz. Hastalığın gidişatına ve hayat kalitesine göre L-dopa verileceği zamanı belirlemek hekimin önemli bir görevidir.

 

 L-dopa’dan önceki süreçte hastaya Bromokriptin, persolid, lisurid, piribedil, ropiniral, kabergolin, piramipebol gibi ilaçlar verilebilir. Bu ilaçların zararlı etkileri L-dopa’dan daha fazladır etkileri L-dopa’ya oranla daha sınırlıdır. Özellikle ağır hastalarda tedaviye başlangıçta L-dopa kullanılabilir. Ayrıca hastada Monaaminoksidaz-B’yi ( MOA-B) inhibe eden ajanlar verilebilir ( selejilin ve rasajilin ) ancak bu ilaçlar yaşlı hastalarda kullanılmamalıdır. Az ve hafif bulguları olan hastalarda kullanılabilirler.

 

Parkinson Hastalığında bulunan yeni ilaçlar ise beyindeki L-dopa’yı yıkan enzimleri bloke eden ( Entokapon, takapon ) ilaçlarda kullanılabilir. Yeni nesil ilaçlar diğer ilaçlara göre daha pahalı ve sonuçları konusunda alınan bilgiler diğer ilaçlara göre daha yetersizdir. Her hastanın her ilaca karşı uyumu aynı değildir. Bu yüzden hastaya uygun ilaç ve doz ayarlaması yapılmalıdır. Aynı zamanda Parkinson hastalığı ağırlığı açısından kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastaların 3’te 1’i tedaviye cevap vererek çok fazla kısıtlanmadan yaşamını sürdürken, 3’te 1’i kısıtlı cevap verir, geri kalan 3’te 1’i ise ilaç tedavisine dirençli Parkinson grubunu oluşturur, bu grupta alınan sonuçlar çok da yüz güldürücü değildir.

 

Parkinson Hastalığı Neden Olur ?

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Parkinson Hastalarında Bunama ( demans ) gerçekleşir mi?

Parkinson Hastalığında Riskli Gruplar Nelerdir ?

Parkinson Hastalığının Tedavisi Nedir ?


 

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam