Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu Nedir? ( PCOS )

 

     Yumurtalarda birçok küçük kist ile beraber hormonal bozuklukların yol açtığı adet düzensizlikleri, kısırlık, obezite ve erkek tipi kıllanma ile karakterize bir sendromdur. Kadınların %25’inde Polikistik Over Sendromu çeşitli ağırlık tiplerinde görülür.

Tam aydınlatılamamakla birlikte en önemli nedeni yumurtalıklarda ki uzun süreli yumurtlama problemleridir. Ultrason aydınlatılmamakla birlikte en önemli nedeni nedeni yumurtalıklardaki  uzun süreli yumurtlama problemleridir.

Ultrason incelemelerinde küçük kist içeren yumurtalık görüntüsü birçok kadında görülebilmektedir. Ancak “Polikistik Over Sendromu” diyebilmek için hastalığın adet düzensizliği ve kıllanma gibi bulgularıda olmalıdır.

     Hastalığın gidişatında hormonal düzensizlik rol oynamaktadır. Yumurtalıklarda androjen üretimi artışı ve bu hormonun vücutta östrojene yeterince döndürülemeyip testesterona dönüşmesi sonucu erkek tipi kıllanma görülmektedir. Kilo artışı, insülin ve insülin direnci artışı da obeziteyi tetiklemektedir. Adet düzeni sağlanmayan, yumurtlama olmayan hastalarda kısırlık problemi görülebilmektedir.

 

Polkistik Over Sendromu hangi hastalıklar yönünden risk taşır ?

     Polikistik over sendromu uzun vadede; şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kan yağı, damarsal kalp hastalıkları, hatta daha az olmakla beraber rahim, meme ve yumurtalık kanserleri görülebilir. Taşıdığı riskler ve hayat kalitesindeki düşüklük tedavi gerekliliğini gözler önüne sermektedir.

 

Polikisti Over Sendromu’nda vücutta neler görülür?

     Sendromda erkek tipi kıllanmada artış ( hirsutizm ) ; sakal,bıyık,meme, göğüs, koltuk altı, göbek orta hat, cinsel bölge ve bacaklar da erkek tipi kıllanma görülür.

Adet düzensizlikleri; sık düzensiz kanamalar veya adet görülmemesi.

Kısırlık; yumurtlamanın olamayışına bağlı görülebilir.

 

Polikistik Over Sendromu’nun tedavisi nedir?

1-) Kilo kaybı: Kilo kaybı çok önemlidir. Uygun diyet ve egzersizlerle kilo vermek, insülin direncini azaltarak ve androjen düzeylerini düşürerek bulguların gerilemesine çok katkı sağlar. Uygun kilo kaybı ile yumurtlama ( kısırlık ) probleminde %75 geri dönüş sağlanabilir.

2-) Eğer gebelik isteniyorsa yumurtlamayı tetikleyen tedaviler.

3-) Androjen azaltıcı ilaçlar

4-) İnsülin etkinliğini artıran ilaçlar. ( insülin direncini azaltan ilaçlar )

5-) Cerrahi: Eğer tümöral bir oluşum varsa veya yumurtalama tetiklenmesiyle yumurta toplamak için kullanılabilir.

 

Polikistik Over Sendromu için tedavi önerileri nedir?

     Erkek tipi kıllanma bayanların bir an önce kurtulmak istediği gözle görülür bir bulgudur. Ancak epilasyon, krem, ağda ve tıraş gibi yöntemler kıllanmada düzelme ya da kötüleşme yapmaz. Hormonal bozukluk düzeltilerek yavaş bir şekilde geri döndürülebilir. Eğer kullanımında bir engel yoksa doğum kontrol hapları ( oral kontraseptifler ) adet düzensizlikleri ve erkek tipi kıllanmada kullanılacak ilk seçenektir. Bir yıl veya daha fazla sistemik tedavi gerekebilir.

Unutulmamalıdır ki; tedavi bırakıldığında rahatsızlıklar tekrar geri dönebilir. Bu nedenle diyet, egzersiz ve belirli aralıklarla hekim kontrolü önemlidir.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle

Stj. Dr. Cengiz DEMİRBAĞ

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam