Rahim Sarkması ( Prolapsus Uteri )

Rahim Sarkması ( Prolapsus Uteri )

 

 

Prolapsus uteri nedir? Rahim neden sarkar ?

Rahimi (uterusu) normal pozisyonunda tutan bağların ve dokuların zayıflaması veya iflası ile oluşan genital organların yer değiştirmesi ile sonuçlanan tabloya prolapsus uteri ( Rahim sarkması ) denir. Pelvis ( kalça kemiğinin bulunduğu bölge ) tabanında bulunan kaslar özellikle m.levator ani denen kasta gevşeme ve güçsüzlük sonucu rahim olması gereken yerden daha aşağı doğru sarkar.

Sarkmanın bir diğer nedenide içeride rahimi tutan asıcı bağlarda oluşan gevşemedir.

 

Peki M.levator ani dediğimiz kastaki gevşemenin nedeni nedir? Rahim sarkması Nedenleri ?

1-) Hiç doğurmamışlarda, kas zayıflığı nedeniyle.

2-) Gebelikte ve doğumun vücuda verdiği hasar ile görülebilir.

3-) Yaşlılıkta hormon azlığı nedeniyle bağlarda oluşan gevşeme sonucu

4-) Karın içi basınç değişikliği nedeniyle

5-) Bağ dokusu hastalıklarında

 

Rahim Sarkması Nasıl Anlaşılır ?

Doğum yapan her kadında azda olsa sarkma olabilir ancak şikayete neden olmaz. Eğer rahim olması gerektiğinde çok fazla aşağıya sarkarsa sarı renkli akıntı ve yanma hissi başlar. Rahim sarkmasının yanında rektoselde ( makatın vajen içine doğru kayması ) varsa defekasyonda ( dışkılamada ) zorlanma görülür.

Eğer rahim dahada aşağı sarkarsa idrar yolunu sıkıştırarak idrar akışını kesebilir. İdrar yolunun daralması sonucu idrar yaparken yanma ve idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir. Hasta ıkındırılarak rahimin ne kadar sarktığı görülebilir. Çok sarkmış rahim vaginadan çıkar gözle görülür hale gelir. Bayanların iki bacağı arasından çıkan rahim genelde kilot ile temas ederek yara olur ve infeksiyon riskine sebep olur.

 

Rahim Sarkmasının Tedavisi Nedir ?

1-) Colporraphy anterior-posterior Yöntemi : Rahim asma ameliyatı denilen bir ameliyatla rahim eski yerine getirilerek asıcı bağlar dokulara dikişlenir.

2-) Rahimin Alınması : Özellikle tam sarkmış olan rahimlerde tercih edilen bu yöntemde; hastanın yaşı uygunsa ve rahim vaginadan dışarı çıkacak duruma geldiyse, vaginadan histerektomi ( Rahmin alınması )  yapılır.

3-) Pesser Uygulaması : Ameliyatın uygulanmayacağı durumlarda metal veya plastik bir aparat rahim ağzına takılarak aşağı doğru sarkması önlenir. Ancak bu aparat belirli zamanlarda mutlaka yenilenmelidir.

4-) Vajenin kapatılması : Cinsel ilişkinin söz konusu olmadığı çok yaşlı bayanlarda vajinanın kapatılması ( kolpektesis ) operasyonu uygulanır.

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam