Repharm Projesiyle ücretsiz ilaç dönemi kapıda!

Repharm Projesiyle ücretsiz ilaç dönemi kapıda!

 

Bilimin teknolojiyle el ele vererek yaptığı yenilikler çığır açmaya devam ediyor. Hastalıklar üzerine yapılan araştırmalar kadar değerli olan diğer bir olgu da hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. İlaçların kullanımına bakılırsa çöpe atılan ilaçların maliyeye külfeti 20 milyar Türk lirası. Bu durumu dikkate alan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri bir ilaç dönüşüm projesi hazırladı. Projenin adı “Repharm” olarak seçildi ve projenin amacı hastalara ücretsiz ilaç temin edebilmek.

Belirlenen projeye Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar danışmanlık yaptı. İlca dönüşüm projesi olarak başlatılan “Repharm” teknolojik çözümler kapsamlı Cup Yarışmasına girmek için planlandı.

 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Bilgisayar Mühendisliği dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olan Bedrettin Sümer, Derya Gündüz, Serap Şen ve Abdülvahab Demir tarafından hazırlanan proje İmagine Cup Yarışması’nda birincilik aldıktan sonra 6-10 Temmuz tarihleri arasında Sidney’de yapılacak olan dünya finalinde yarışacak.

Ülkemizde ilaç aldıktan sonra kullanılmayan kısmı ile ilgili birçok hata söz konusu. Halkımız bilinçlendirilmeye çalışılsa dahi henüz yeterli bilgi donanımına sahip değiliz. Geliştirilmiş olan bu proje oldukça verimli sonuçlar doğurabilir. Adı geçen projede danışmanlık yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar elde kalan ilaçlarla ilgili şöyle konuştu: “Hele bu ilaçlar, kanser veya AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlarsa yüksek maliyetli oluyor. Bu ilaçları ekonomiye kazandırmak için otomasyon projesi ürettik.

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü’nün 2008’de başlattığı bir proje olduğunu ve merkeze iletilen ilaçların ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verildiğini öğrendik. Merkezin de bu iş için bir otomasyona ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bu merkezde çalışan arkadaşların, iş süreçleriyle ilgili çalışma olmadığını belirledik. Eskişehir’in, bu çalışması çevre illerden de hayata geçirilmek istenmiş. Daha sonra ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki hastalarla yaptığımız bir ankette, vatandaşların yüzde 36’sının kullanmadığı ilaçları attığını, yüzde 66’sının kullanmadığı ilaçları bir merkeze vermek istediğini tespit ettik. Öte yandan ankete katılanların yüzde 79’unun da Eskişehir’deki ilaç toplama merkezinden haberdar olmadığını belirledik. Bunun yanında kullanılmayan ilaçların bu tür merkezlere verilmesi konusunda hemen hemen herkesin katkı vermeye hazır olduklarını da saptadık.”

Uygulamaya geçirilecek olan bu proje esasen program yazılımı, entegre işlemleri ve internet sitesinden oluşmakta. Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar, “Evinizdesiniz ve bir ilaca ihtiyacınız var. “www.repharm.org” internet sayfasına girip ilacın ismini burada bulunan boş alana yazıyorsunuz. Bu ilacın hangi merkezde olduğu ve navigasyonlu yönlendirme sayesinde adres güzergahı bilgisayar ekranında beliriyor. Bu uygulamayı cep telefonu üzerinden de destekledik. İlacı cep telefonu üzerinden de arayıp, en yakın merkezleri sorgulayabiliyorsunuz. İlacın hangi merkezde olduğu da biliniyor. Bu ilaçlara ulaşabilmek için hastanın reçeteyle gelmesi gerekiyor. Bu programda yeni bir ilaç merkezini devreye almak da çok basit. Başka bir ülkedeki merkezin de tanımlarını girdiğimizde oradaki ilaçların stoklarını görebileceğiz. Yurtdışındaki ücretsiz ilaç veren merkezler de bizim verilerimizi görebilecek. İş süreçlerini tamamen otomatize ederek yönlendirmenin kolayca yapılmasını sağladık. Projeyle bedava ilaca, en kısa yoldan ve kolayca ulaşılacak. O kadar pahalı ilaçlar var ki… Bu ilaçlara Türkiye’nin ve dünyanın neresinde olursa olsun ücretsiz ulaşılacak. Sitem tam olarak devreye girdiğinde dünyanın herhangi bir felaket bölgesinde, en yakın ülkedeki stoklar görülebilecek ve ücretsiz olarak ilaçlar ulaştırılabilecek.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın sıcak baktığı proje birçok kişinin ücretsiz ilaca ulaşabilmesi için yapılması gereken hazırlıkları hızlandırdı.  Bu konuda görüşlerini ileten Yrd. Doç. Dr. Nihat Adar, Sağlık Bakanlığı ile el ele verip bu projeyi aile hekimliği sisteminde de kullanmak istediklerini dile getirdi. Bu şekilde aile hekimi ihtiyacı olan kişiyi yönlendirebilecek ve istenildiği üzere ücretsiz ilaca ulaşılmış olunacak.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, projeye olan desteğini şu şekilde ifade etti: “ESOGÜ, ürettiği projelerle ülkenin gelişimine katkı sağlıyor. Öğrencilerimizin ilaçların geri dönüşümüne ve insanlığa fayda sağlamak için geliştirdiği ‘Repharm’ projesine gerekli desteği vereceğiz.”

 

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam