SGK’dan özel hastanelere uyarı!

SGK’dan özel hastanelere uyarı!

 

İnsan sağlığı için alınan tedbirlere bir yenisi daha ekleniyor. Sunulan sağlık hizmetleri mercek altına yatırılıyor ve eğrisi doğrusu inceleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaptığı incelemelerine göre konuşan SGK Genel Müdürü Fatih Acar, göreve henüz başlamış doktorların kolay operasyonlarla performans getirisiyle ilgilendiklerinden zor operasyonlardan uzak durmalarının hiç de iyi olmadığını ifade etti. Acar, yeni doktorlara Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilmiş olan yüz naklini örnek olarak gösterdi ve operasyonun başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan’ı örnek gösterdi.

 

Antalya’da düzenlenmekte olan ’Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nda sağlığa yapılan yatırımlar gündeme geldi. SGK Genel Müdürü Fatih Acar 2002 yılı ile 2012 yılı arasındaki değerleri karşılaştırdı ve sağlık alanındaki yatırımlara somut kanıtlar sundu. Özel sağlık hizmetlerine düşen payın azımsanmayacak bir değerde bulunduğunu ifade eden Acar, özel hastanelere ödenen paydaki artışa dikkat çekti ve sağlık anlamındaki kalitenin de artmasının gerektiğini vurguladı. Artışlarla ilgili rakamları gözler önüne seren Acar şöyle konuştu: “2012 için ise 6 milyar 827 milyon lira civarında bir bütçe ayırdık. Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve sağlığa ayrılan payın artırılması sonucunda ’sağlık hizmetleri kalitesinde sorun var’ diyenlerin oranı 2003 yüzde 44 iken 2010’da yüzde 17’ye düştü, sağlık hizmetlerinde memnuniyet oranı 2003’de yüzde 39 iken, bu oran 2010’da yüzde 73’e yükselmiştir.”

 

Ülkemizin sağlık için yaptığı yatırımlar göz önüne alınınca gelişmiş ülkeler kategorisinde yerimizi aldığımızı görmekteyiz. Yapılan yatırımlar kadar sunulan hizmetlerinde artması gerektiğine dikkat çekilirken bu amaca uygun olarak özel hastanelerin de sözleşmelerinin yenilendiği ifade edildi. Yeni sözleşmeye göre vatandaş artık belli standartlarda, bürokrasiye boğulmadan ve eşitlik anlayışı çerçevesinde sağlık hizmetini alabilecek. Özel hastanelerin özellikle vurgulanan hususlarda hassasiyet göstermemeleri durumunda da gereken tavırla karşılaşacakları altı çizilerek vurgulandı.

Bu konuda sayın Fatih Acar şöyle konuştu: “Hastaya uygulanan işlemler ve alınan ilave ücretlerle ilgili olarak özel sağlık hizmet sunucularının 100 Lira üzeri işlemler için kurumca belirlenecek bir belgeyi hastaya basılı veya elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirildi. Bu zorunluluğa uyulmasını özellikle istiyoruz. 1 saatte 6, 1 günde de en fazla 60 hastaya bakılabilir. Bu uluslararası standartlara belirlenmiş ölçüler. Zaman zaman eleştirilebiliyor. Aylık bazda değerlendirilmesi isteniyor. Bu, ortalamalara göre hesaplanmış bir sayıdır. Dikkat etmemiz gerekiyor. Yersiz ilave ücret alınmasına ilişkin yaptırımların uygulanmasında biraz daha hassas olacağız. Hastaların sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucuları, hekimlerle kendilerinden alınabilecek hizmetler hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla kurumca bir web sitesi hazırlatılacağını ocak ayında belirtmiştik. Web sitesi hazır, birkaç haftaya kadar tanıtımı yapılacak. Hangi özel hastanede hangi doktor, hangi hizmetler veriliyor, ne kadar ilave ücretler alınabilir tüm bunları yayınlanarak vatandaşlarımızın hukukunu bir anlamda korumuş olacağız.”

Acile gelen hastalar konusunda da ciddi ikazların bulunduğu gündeme getirilerek, ‘acil hallerde ilave ücret talep edilmeyecek’ denildi. Bu kurala ilişkin Acar, “Bu kurala hepimiz uyacağız. Acil olmadığı halde acilmiş gibi işlem yapmak isteyen hastalar için bunun suistimal edilmemesi, dengenin korunması gerekiyor. Hedefimiz kimseye ceza kesmemek ve fesihleri kaldırmak. Arzu etmediğimiz olaylarla karşılaşmak ve eski cezalara dönmek istemiyoruz” dedi.

Sağlık alanında yapılan usulsüzlüklerin önüne geçmek adına teknolojiden faydalanılacağı ifade edildi. Bu anlamda 1 Temmuz itibariyle artık e-reçete uygulamasının hayata geçirilmesi ile reçetelerdeki usulsüzlüğün önüne geçilmesinin; avuç içi damar izi tanıma sistemiyle de sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasındaki usulsüzlüklerin önüne geçilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

İnsan sağlığına gereksiz kullanımında ciddi zararlar veren tomografi ve MR uygulamaları için de Acar, “Yazıktır, günahtır, kendi neslinize, insanlarınıza lütfen gereksiz yere tomografi, MR çektirmeyin” dedi.

 

Sevilay Gürsoy

 

Tibbiyardim.com Yazarı

 


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam