Ülseratif Kolit Nedir? Tanısı ve Tedavisi Nasıl Konur?

Ülseratif  Kolit nedir?

 

Kalın bağırsağın iç yüzeyini saran tabakanın diğer bir deyişle kolon mukozasısının iltihabıdır. Hastalık kronik seyredip zaman zaman alevlenme gösterir. Hastalığın neden kaynaklandığı hakkında kesin bir bilgi yok ancak yapılan çalışmalar viral yada maikrobiketkenlerden birinin yada birkaçının bu hastalığa neden olduğu ileri sürülmekte. İnflamatuar barsak hastalıkları bulaşıcı değildir herhangi bir koruma gerektirmez. Ebeveynlerden çocuğa direkt geçiş olmamakla birlikte bu hastalığın kalıtsal olarak görülme sıklığı %5 ile %25 arasında değişmektedir.

 

Ülseratif  Kolit tanısı nasıl konulur?

Ülseratif kolit tanısı hastalık öyküsü ,fizik muayene labaratuar bulguları dışkı ve kanın değerlendirilmesi , kolonoskopi bağırsağın görüntülenmesi,biyopsi(hasta bölgeden parça alınması) bağırsaklarda sinir hücreleri olmadığından duyarlı değildir biyopsi alınırken hiçbir acı hissetmeden alınabilir. Bu değerlendirilmeler yapıldıktan sonra tanı konulabilir.

 

Ülseratif  Kolit tedavisi

Ülseratif kolit hastalığının kesin bir tedavisi olmadığından semptomlara yönelik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Tedavinin amacı ağrıyı geçirmek hafifletmek,hastalığı ağırlaştıracak problemlerden uzak durmak, beslenmeye dikkat etmek(bol protein ve yüksek kalori bakımından zengin gıdalarla),diare isal varsa bağırsağı yumuşatıcı etkisi olan yiyeceklerden yağlı yemeklerden konsantre meyve suları sebze yada meyveler tüketilmemeli. Öncelikle bağırsağı dinlendirerek birkaç saat yemek yemeyerek bu süre zarfı içerisinde bol sıvı alımı iyi gelecektir. İsal birkaç saat geçtikten sonra katı gıdalar az az günde 5 -6 öğün şeklinde alınmalı. Kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı her hastalıkta etkisi olduğu kanıtlanan sigaranın da içilmemesi hastalığınızın tedavi şansını arttırır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cerrahi müdahale de yapılmaktadır. Ülseratif kolit hastalığı için günümüzde geçerli tedavi yöntemi kalın barsak ve rektumun tamamen çıkarılmasına dayanan ameliyattır (Total proktokolektomi). Son yıllarda ince barsağın son kısmından rezervuar (depo) kapasitesi olan poş yapılmaya başlanıldı (İleal poş). Böylece hastanın normal yoldan tuvalet ihtiyacını yapması mümkün olmaktadır. Restoratif proktokolektomi ameliyatı uygun hastalarda, kronik konstipasyonu olan hastalar ve bazı kanser kanser hastalarında uygulanabilir. Laparoskopik yöntemle bu ameliyat yapılabilir, böylece çok daha az iz kalır ve böylesi büyük bir ameliyatın hasta üzerinde yarattığı kötü etkiler en aza indirilmiş olur

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam