Vücudunuz savunmasız kalmıyor!

Vücudunuz savunmasız kalmıyor!

Özellikle kış aylarında birçok insanın muzdarip olduğu boğaz ağrılarının genellikle bademciklerden kaynaklandığını biliriz. Bu derdin dermanı çoğu kez ağır antibiyotikler oluyor. Ancak durum çıkmaza girince önerilen ameliyat fikrine de yanaşmaya korkarız çünkü ‘’bademcik alınırsa vücut savunmasız kalır’’ fikri beyinlerimize yerleşmiştir.
Bademcik ameliyatı geçirseniz dahi bademciğin görevini dil kökü yada geniz eti gibi benzer özelliklerde olan dokuların üstlenebildiği bildirildi. Bu bilgi de toplumumuzda bulunan birçok hurafeden biri olarak literatüre geçiyor. Gerçekliği bulunmayan bu bilgiyle ilgili konuşan Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Eğitim Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. R. Murat Karaşen, “Çocuk bademcik ameliyatı olduğunda vücut savunmasız kalır! Vatandaş bunu bilmiyor. Halkın arasında böyle bir yaygın inanış var.’’ dedi.
Geniz etinin ve dil kökünün alına parçayla aynı işlevi yerine getirebilecek özelliğe sahip olduğunu söyleyen Karaşen, “Dolayısıyla çocuklar hiçbir zaman korumasız kalmıyor” dedi.Gerekli bilgiye sahip olmadığımız bademciklerimiz aslında üstüne düşen işlevi üç yaşına kadar gerçekleştirip daha sonrasında etkinliğini yitiriyor diyen Karaşen sözlerine şöyle devam etti: “Biz hekimler, insanın dokusunu ameliyatla almayı birinci tercih olarak asla kullanmayız. Ameliyat kararında kar-zarar karşılaştırması yaparız. Zararı karından daha fazlaysa o dokuyu orada tutmak istemeyiz.”
Bademcik ameliyatı öyle isteğe bağlı gerçekleşen bir operasyon değildir. Bu süreç için bir gözlem süresi gereklidir. Eğer çocuk üç dört aylık süreçlerde enfeksiyon geçiriyorsa ve ateşleniyorsa bu durumda sık sık ilaç kullanmak zorunda kalıyorsa ayrıca beslenmeye dayalı gelişim sorunları mevcutsa karar bunlar göz önünde bulundurularak veriliyor. Bademcik ameliyatı geçiren çocuğun daha çok hastalandığına dair bir bilginin mevcut olmadığını belirten Karaşen sözlerine şöyle devam etti:“Pek çok araştırmada, bademciğin yüzeyinde değil, asıl orta göbeğindeki mikropların hastalık yaptığı ortaya konmuştur. Bademcik dokusu sık enfeksiyondan sonra artık işlev göremez hale geliyor. Mikroplara yaşayabilecekleri, çoğalacakları uygun ortam haline dönüşüyor. Mikroplar orada tutunuyor, içinde yaşıyor. Vücudun direncinin düştüğü ilk anda veya ilk soğuk algınlığında enfeksiyona çeviriyor. Dolayısıyla sık enfeksiyon geçiren, sık ateşlenen, antibiyotik ve diğer ilaçları sık kullanan, okula devamsızlık yapan çocuklar, beslenemiyor, güçsüz düşüyor, gelişimleri yeterli olamıyor, işte bu durundaki çocukların bademciklerini tutmanın yanlış olduğunu ailelerin bilmesi gerekiyor.”
Birçok insanın muzdarip olduğu uyku apnesi ve horlamanın da kaynağı aşırı büyüyen bademcikler olabilmekte. Böyle bir durumla karşılaşılınca da bademciğin tamamı değil bir kısmı alınarak yani doku tıraşlanarak küçültme işlemi gerçekleştiriliyor ve sorun ortadan kalkıyor.

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam