Yazın Nelerden Uzak Duralım ? Neleri Tüketmeyelim ? Yazın En Çok Yapılan Beslenme Hataları Nelerdir ?

Yazın Nelerden Uzak Duralım ? Neleri Tüketmeyelim ?  Yazın En Çok Yapılan Beslenme Hataları Nelerdir ?

Yazın gelmesiyle beraber mailime gelen en çok soru yazın nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında. Bu konuda sizlere zevkle okuyabileceğiniz, anlaşılır bir yazı sunmaya çalışacağım fakat önce elinizdeki dondurma külahını bir kenara bırakın ? Bıraktınız değil mi ? Devam ediyoruz :=)…

Yazın metabolizmamızın %30-40 arasında hızlandığı bir gerçek ( kış aylarına oranla ) ; peki bu hızlanan metabolizmayı  yazın kendi tarafımıza çekip kilo vermeye yada formda kalmaya ikna etmek mümkün mü ? Evet, hemde KIŞTAN daha kolay! Aslında hepimiz yaza girmeden kilolarımızdan kurtulmak için Mart-Nisan- Mayıs aylarını tercih ederiz neden basittir yazın sahilde,plajda daha fit bir şekilde görülmek ancak düşününki Mayıs ayını saymazsak, kalan diğer aylar metabolizmanın çok daha yavaş çalıştığı aylar. Yani durumu şöyle anlatalım Şubat ayında yaptığınız diyeti Temmuz ayında uygulasanız %30-40 daha fazla kilo kaybedersiniz çünkü metabolizmanız yaz aylarında daha çok çalışıyor. Aslında genel olarak tam tersini yapmaya çalışıyoruz Kışın kilo vermeye çalışıyoruz ama aslında kışın kilomuzu korumaya çalışmamız daha mantıklı, yazın kilomuzu korumaya çalışıyoruz yanlış yazın fazla kilolarımızı vermek için kaçırılmaz bir fırsat olmalı.

O ZAMAN Şunu vurguluyoruz YAZ AYLARI KİLO VERMEK İÇİN MÜKEMMEL BİR FIRSAT !!!

Yazın en çok yaptığımız beslenme hataları nelerdir ?

Dondurma ( Soğuk Tehlike ) :

Zirvede bir numarayla hepimizin bayıla bayıla yediği fakat içindeki kalori ve nebati yağlarla hepimizi şoke eden yazının başında da vurguladığım DONDURMA geliyor. Aslında ne kadar masum ve zararsız bir yiyecek gibi duran dondurma aşırı tüketildiğinde serinliğin yanında, fazla kiloları ve bu kilolara bağlı birçok hastalığı yanında getiriyor. Özellikle renkli renkli yapısıyla yutturulmaya çalışan bu sağlık canavarı buz dondurmalar kalori bakımından az olmakla beraber içindeki gıda boyalarıyla böbrek ve karaciğerlerimize aşırı yükleme yaparak tam anlamıyla bu organların canına okuyor. Şu an elimde bir firmaya ait dondurma var ve oranları aynen sizlerle paylaşıyorum. 100gr 211kcal ( 882 joule ) , 9.7 gram yağ yani siz zannediyorsunuz ki sadece DONDURMA yiyorum dikkat edin 9.7 gram yağ yani yediğiniz her  10 kaşıktan birinde bildiğiniz NEBATİ YAĞ yiyorsunuz. Hele ki bu fiyatca ucuz dondurmalarda 17-18 grama kadar çıkıyor 6 kaşıkta bire, yani kısacası dondurma masum görünmesinin yanında tam bir yürüyen tehlike ve reklamlarında bayıla bayıla dondurma yiyen incecik mankenlerin formlarını dondurmayla koruduğunu düşünenlerdenseniz yanılıyorsunuz.

Dondurmada bulunan yüksek miktardaki şeker vücuttaki insülin değerlerlerini alt-üst eder, özellikle yaşlılar için dondurma tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Eğer illaki dondurma yiyeceğim diyorsanız HAZIR DONDURMALARDAN çok Sağlığına ve kalitesine güvendiğiniz bir dondurmacıdan az miktarlarda tüketiniz. Neden hala Sağlık Bakanlığının bu ürünleri yasaklamadığı konusunu hala anlayabilmiş değilim. Lütfen reklamlara aldanmayınız dondurmanın zararlı etkilerinden kendinizi ve yakınlarınızı koruyunuz , illa tüketilecekse az miktarlarda tüketmeye çalışınız.

Sınırsız Meyve Tüketimi:

-Ye , ye canım bişey olmaz meyve kilo yapmaz, meyve sağlıktır 2 kilo muz yiyelim bişey olmaz. Meyve suyu içelim nede olsa oda meyve değil mi ? Yapılan en büyük hatalardan biride meyve tüketiminin sınırlanamaması. Halk arasında oluşmuş yaygın bir inanç meyvenin limitsiz yense bile bir zararının olmayacağı ; sırf meyve yiyerek zayıflanabileceği ve meyvenin sadece sudan ibaret olduğunu düşünmek. Her ne kadar bazı meyvelerde su oranı %93 lere kadar yükselse bile meyvenin içerisinde de meyve şekeri bulunur ve fazla tüketildiğinde vücut meyve şekerini bildiğimiz glukoza ( şekere ) çevirir. Şimdi meyvelerle ilgili çok sorulan sorulara geçelim:

1-) Sadece meyve yiyerek sağlıklı zayıflayabilirmiyim?

Cevap: Hayır, hayır , hayır , nedeni vücut için her temel besin öğesinden almanız gerekmektedir. Hem yeteri kadar yağ, hem yeteri kadar protein hem yeteri kadar mineral ve glukoz. Peki meyvenin içinde ne var ? Bu 3 elementten sadece 1 tanesi ve birkaç aminoasit. Meyvenin içinde yüksek miktarda fruktoz bulunur  ve vücut bunu glukoz ( şekere ) çevirerek kullanır meyveden sadece enerjinizi karşılıyacak glukozu sağlarsınız ancak vücudunuzun tamiri için gereken proteinleri, enzimler için gerekli yağasitlerini ve mineralleri  tek başına meyveden sağlayamazsınız. Bu yüzden sadece meyve yiyerek zayıflamaya çalışmak yanlış bir diyet şeklidir.

2-)Peki Meyveyi limitsiz yersek kilo yaparmı ?

Cevap: Tabiki yapar düşününki bi oturuşta 2 kilo muz yiyorsunuz yada 2.5 kilo karpuz, yada 1 kilo çilek bu yazdığım yiyecekler masum gibi görünsede içerisinde glisemik indexi yüksek fruktoz içerirler. Bu meyveler kan şekerinizi bir anda aşırı derecede yükseltir  ve vücut gerektiğinden fazla aldığınız fruktozu glikoza( şekere) çevirerek saklar olay zincirleme gelişmeye devam eder glikoz depoları dolduğu zaman vücutta glikozu yağlara çevirmeye başlar ve vücudunuzda depo eder . Şimdi yolculuğa bakalım masum bir şekilde meyve yediniz  limitli yeseydiniz vücudunuzda fruktozdan glukoza dönüşecekti ve ihtiyacı kadar olanı kullanılıp vücuttan atalıcaktı. Abarttınız fruktozdan YAĞLARA dönüştü size yol,su,elektrik ve fazla kilo olarak geri döndü . Lütfen Meyve tüketiminizi sınırlayın günde Max: 4-5 porsiyonu geçmeyiniz.

3-)Ya meyve suyu içelim aynı şey nede olsa ?

Cevap: En çok yapılan hatalardan biri. Öncelikle Hazır meyve sularından bahsedelim paketlemiş olanlarından, bu ürünler  sizin sofranıza gelen kadar öyle işlemlere öle katkılara uğruyorlar ki sizin sofranıza geldiğinde ne vitamini, ne tazeliği, nede meyveliği kalıyor. Kısacası hazır meyve suları meyvelerin posalarının,  glikoz şuruplarıyla karıştırılıp önünüze sunulmasından ibarettir. Meyvenin vitaminini alamaz ama karıştırılan ek maddelerle bir güzel zararlı şekerini ve zararlı katkı maddelerini lıkır lıkır içersiniz. Üstelik yüksek miktarda potasyum sitrat ve diğer elementlerle de kalp ve damar sisteminizin, katkı maddeleriylede böbrek ve karaciğerinizin canına okur. Özelliklede verdiğiniz 2 kilo meyve parasıda cabası. Hazır meyve suyu alacağınıza lütfen doğal meyve alın ve onu tüketin hem daha ekonomik hem daha sağlıklı. Hala içmeye niyetliyseniz afiyet olsun.

Gelelim elde sıkma meyve sularına ; Ne demiştik üstteki soruda meyveyi limitsiz yemek kilo yapar ve diğer nedenlerle sağlıksızdır ,  peki şimdi benim size bir sorum var , 1 Bardak Sıkma Portakal Suyu kaç portakal sıkılarak yapılır ? Benim tahminimce  2 yada 3 portakal. Zararı olurmu ? Hayır ancak diyelim 3 bardak içtiniz kaç portakal oldu 6-8 buda neredeyse 2 kiloya denk. Zararı olurmu ? Evet olur. Elde sıkma portakal ölçüyü kaçırmadığınız sürece faydalıdır. Ancak ölçüyü kaçırırsanız ciddi anlamda zararlı olabilir. Elde sıkma ürünlerinin diğer bir eksisi de eğer o meyveyi sıkmadan yiyecek olursanız içindeki liflerden faydalanabilirsiniz. Lifler emilimi kısmi olarak engelliyerek, sizi kilo almaktan korur, bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Bu yüzden MEYVE SUYU eşit değildir (=) Meyve , eğer meyve suyu içeceksek elde sıkalım ve bir bardağı geçmeyelim. En güzel yolsa meyveleri doğal yolla yemektir.

Aşırı Su Tüketimi ( Su Zehirlenmesi = Su intoksikasyonu ) :

Su sağlığa faydalıdır. Su metabolizmayı düzenler, su metabolik artıkların kandan uzaklaşmasını sağlar ama doğada bilmemiz gereken en önemli şeylerden biri her şeyin fazlası zarardır kuralıdır. Suyun yağ yaktığını düşünen bir topluluk var halk arasında, üzülerek söylüyorum ki  su direk giderek yağlara etki yapıp yağları çözüp vücuttan uzaklaştırmaz ama SU neredeyse 0 kaloridir ve bu yüzden su içtiğinizde içinde şeker olmayan bu sıvıyı içtiğinizde vücuda ek bi şeker almış olmazsınız. Bu yüzdende vücut enerji için şeker aradığında ( Uzun süreli açlıkta, çok enerji harcandığı durumlarıda ) suyu yakamayacağı için, vücut yağlara saldırarak yağları yakmaya başlar. Şimdi bu cümleyi okuyup -yahu SU faydalı bişeymiş ee o zaman 5-6 litre içelim günde hem kiloda veririz diyenler çıkacaktır eminim. Eğer bu dediğinizi yapar ve sürekli olarak günde 5-6 litre su içer ve kilo vereceğim diyede bir şeyler yemezseniz büyük ihtimalle ACİL serviste buluşuruz sizinle. Herşeyin bir limiti var normal olarak insanların günlük alması gereken tutar 1.5 litre ile 3 litre arasındadır. Yaz aylarında bu oran 2 litre ve 3.5 litre arasındadır.

5 litre ve üzerinde alınan su vücutta Su intoksikasyonu ( Su Zehirlenmesi ) yapar, Hiponatremi ( kanda sodyum düşüklüğü ), Hipokalsemi ve hipopotasemi  başta olmak üzere bir dizi tehlikeli elektrolit bozukluğuna sebep olur. Hatta çok yüksek dozlarda su içmek ÖLÜMCÜLDÜR. Saf, temiz,berrak görünen ve masum duran suyunda aşırısı tehlikelidir. Peki biz hekimler olarak insanlarımıza neden yeterli su içmelerini öğütlüyoruz ?  Çünkü halkımız diğer ülkelerin halkına göre daha az su tüketiyor ve yeterli miktarda günlük alması gereken miktarda suyu içmiyor. Yapılan araştırmalara göre bir İngiliz, Bir Türk’ten 1.6 kat, Bir Amerikan, Bir Türk’ten 1.4 kat daha fazla su tüketiyor. Suyun fazlasının zarar olduğu gibi azıda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılamamasına ve metabolizmanın rahat çalışamamasına neden oluyor ve çeşitli metabolik hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle yaz aylarında su tüketiminin önemsenmemesiyle beraber ACİLLERİMİZ Sıcak ÇARPMASI, sıcak nedenli  konvülzyonlar ( Bayılmalar ) ve sıcak nedenli deliryumlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Çoğunun nedenini araştırırsak altından su tüketimimizin yetersiz olduğu, insanlarımızın yeterli hidrasyona ( su içmeye ) özen göstermemesi ve sıcaktan korunma yöntemlerini uygulamaması olduğu anlaşılıyor. Yeterli su içmeye özen gösterelim ( 1.5Lt , 3Lt ) ve lütfen kilo kaybedeceğim diye GÜNLÜK 5 LT ve üzerinde SU içmeyelim.

 

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ:

Tuz tüketimi özellikle yaz aylarında muhakkak  sınırlandırılması gereken bir olgu. Nedenine gelecek öncelikle bir deney yapalım Deneyin ismi Tuz-Su Aşkı olsun. Bir masanın üzerine bir damla su koyun yanına da bir kaşık kuru tuzu yaklaştırın siz daha tuzu suya değdirmeden tuz suyu çekecektir ve tuz bununla doymayacaktır. Daha fazla su damlası koyarsanız tuz onları da  çekecektir. Sonunda gördüğünüz tablo sizi bile şaşırtacak bir kaşık tuzun bu kadar suyu nasıl çektiğine inanamayacaksınız. Vücutta tuzda aynı bu şekilde etki gösteriyor. Tuz suyu sever ve kendine çeker. Bu yüzden siz tuz tükettikçe, tuz vücutta suyu tutacak buda vücudunuzda aşırı miktarda sıvı birikimine sebep olacaktır. Peki bu aşırı miktardaki sıvı vücutta nasıl etki gösterir ? Aşırı miktardaki sıvı vücutta KALP YETERSİZLİĞİNE, kalbin hipertrofi ( büyümesine) olmasına yani kardiyomegaliye ( kalp büyümesine ) sebep olur.

Aynı zamanda yaz aylarında  az su tüketimine bağlı hipernatremiye, dehidratasyona ( Susuzluğa ) sebep olur rahatsızlık hissi ve deliryum oluşturabilir.Normalde günlük 1.5-2.5 gram olması gereken tuz tüketimi  bizim halkımızda 4-5 gram, bu konudada şampiyonluğu kimselere kaptırmamışız. Özellikle yaz aylarında mümkünse kahvaltıda tuzsuz veya az tuzlu peynir tüketelim, çok tuz içeren yemeklerden uzak kalalım ve en çok yapılan hata olarak yemeğin tuzuna bakmadan direk tuzluğa yapışmayalım. Tuz tüketimini kısıtlamak sizin elinizde,tuz tüketiminizi sınırlayarak sağlığınızı koruyabilir ve kendinize bir iyilik daha yapabilirsiniz.

Yazımın Devamı Tatil Dolayısıyla Bir Daha ki Haftaya Kaldı. Bir daha ki hafta tekrar buluşmak dileğiyle. İyi hafta sonları iyi tatiller…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011  Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam