Derin Refleksleri ( Tendon Refleksleri ) nedir ? ( Alt Ekstremite )

Derin Refleksleri ( Tendon Refleksleri ) nedir ? ( Alt Ekstremite )

 

Patella Refleksi:

Hasta yatar veya oturur pozisyonlarda bakılır. Patella ( ayak dirseğinin ) alt kısmına refleks çekici ile vurulur. Hastanın ayağı oturur konumda öne doğru çekillir ve salınım yapar. Hasta eğer kendisini aşırı kasar ve şartlar ise refleks alınmayabilir. Bunun için hastaya jendrassik manevrası yaptırılır. Bu manevra hastaya iki elinin parmaklarını içten kenetleyerak kuvvetle çekmesinden ibarettir. Bu şekilde hastanın dikkati dağıtılır ve refleksin daha net olması sağlanır. Refleksin alınamaması halinde L2-L4 ( bel sinirlerinde )kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.

 

Aşil Refleksi:

Hekim elini ayağın tabanına koyup tendonu hafifçe gerer. Unutulmaması gereken durum hekim’in aşil tendonunu çok fazla germemesi yada çok gevşek bırakmamasıdır çünkü bu iki durumdada refleks alınamaz. Doğru germeyle tendona vurulduğunda hastanın ayağında oturur pozisyona göre aşağı yönde çekilme gözlenir ve elle hissedilir. Refleksin alınamaması halinde L5-S1 ( bel ve kuyruk sokumu sinirlerinde )kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.

Tendon Reflekslerinin ( Derin refleksler) derecelendirilmesi Nasıldır ?

0: Yok

+: Azalmış

++: Normal

+++: Artmış

++++: Çok artmış ( klonus)

A-) Üst Ekstermite ( Üst Uzuv ) Refleksleri ( !!!! Tıklayınız !!!! )

Refleksler Ana Sayfasına Dönmek İçin ( !!!! Tıklayınız !!!! )

 

Yazarın Notu:

Anlattığımız reflekslerin neredeyse tamamı tanı amaçlıdır, hastanın sinir sisteminin hangi bölgesinde problem olduğunun bulunmasına yöneliktir. İyi bir muayene ile nerede lezyonun olabileceği saptanır ve buna yönelik ileri tetkiklere geçilir ( MR ( Manyetik rezonans görüntüleme) , BT ( Bilgisayarlı Tomografi )  … ) . Bu refleksler nörologların, doktorların pusulasıdır ve bu pusula eşliğinde tanı koymaya doğru ilerlenir. Bu aynen çalışmayan bir arabanın egzozundan muayeneye başlayıp, motorun benzin deposuna kadar araştırmayı sürdürmeye benzer. Nörolojik muayene bilgi, tecrübe ve sabır isteyen bir muayene türüdür. Hastaların uyumu muayenenin rahatça yapılabilmesi için önemlidir. Herkese Mutlu ve Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…

 

Stj.Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam