Ağız Boşluğu Hastalıkları ve Ağızda Kabarcıklar

Ağız Boşluğu Hastalıkları ve Ağızda Kabarcıklar ( Ağızda kabarcıklar, ağızda yara, ağızda ağrılı kabarıklık, aftöz ülserler, stomatitler)

Aftöz Ülserler ( Ağızda yaralar ):

Çok sık rastlanılan bir lezyon olup genelde 5 mm’den küçük,sığ ve ağrılı ülserlerdir ( yaralardır ). Üzerleri  genellikle gri-beyaz bir tabakayla kaplı olup, etrafı eritemli ( kırmızı halka şeklinde çizgi ) yuvarlak lezyon şeklindedir. Özellikle yanak içlerinde, dillerle yanağın temas ettiği yerlerde, dilin altındaki yerlerde ve yumuşak damakta tek başına veya grup halinde görülürler. Genellike ilk 20 yaşta sıktırlar. UÇUKLA AFTÖZ YARA birbirinden ayrıdır, uçuğun etkeni HSV virüsüdür UÇUKLA ilgili bilgi için

https://www.tibbiyardim.com/dudaklarda-ucuk-ve-agiz-kenarinda-kabarciklar-hsv-stomatit.html

Aftöz Ülserlerin çıkma nedenleri neledir?

Genellikle stres,ateş,bazı yiyeceklerin ardından vaya iltihabi bağırsak hastalıklarını takiben ortaya çıkarlar. Bu lezyonlara neden olan etken hala bilinmesede, oto-immün ( bağışıklık sistemiyle ilgili ) bir temeli olduğu düşünülmektedir. Nadir olarak demir,folik asit ve B12 vitamini eksikliğine bağlı olarakta çıkmaktadırlar.

Önemli bir grupda sistemik hastalıklara bağlı çıkan ağızdaki aftöz yaralardır bu hastalıklar:

1-) Crohn Hastalığı

2-) Ülseratif Kolit Hastalığı

3-) Çölyak Hastalığı ( Çölyak hastalarının yaklaşık %10-20 sinde )

4- ) Sistemik Lupus Eritematozus

5-) Behçet Hastalığı

6-) İmmün-Yetersizlik Hastalıkları

7-) Reiter Hastalığı

Ayrıca ilaçlara bağlı olarak ülserasyonlar (yaralarda) da görülebilir. Örn: Anti-malaryal ilaçlar, metildopa, talbutomid, penisilamin ve altın tuzları.

Aftöz Ülserlerin Tedavisi Nedir ? Yara Bırakırmı ?

Minör (küçük) (10mm’den) Aftöz ülserler genellikle yara bırakmadan 14 gün içerisinde iyileşirler. Major (büyük) aftöz ülserler ise daha uzun sürede iyileşirler. Aftöz ülserlerde tekrarlama (nüks) sıktır, ağız içerisindeki aynı yada farklı bir lokalizasyondan tekrar çıkarlar. Efektif (geçeri ) bir tedavisi yoktur. Kortikosteroidlerle  atakların şiddeti ve tekrarlama oranı azaltılabilir. Çok çeşitli grup ilaçların tedavide denenmesine rağmen tam olarak olumlu sonuçlar alınamamıştır.

Uçukla İlgili Bilgi İçin

https://www.tibbiyardim.com/dudaklarda-ucuk-ve-agiz-kenarinda-kabarciklar-dudaklarda-yara-burun-icinde-yara-burunda-icinde-kabarciklar-herpes-simpleks-virus-infeksiyonuna-bagli-stomatit-hsv-stomatit.html

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

 

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam