Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -2 ( Kalori İhtiyaçları, Protein Gereksinimleri)

Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -2

 

( Kalori İhtiyaçları, Protein Gereksinimleri)

Enerji birimi kilo kalori olarak ölçülmektedir.  1 Kcal (kilokalori) = 4 cal’ye (kalori) eşittir. Enerji ihtiyacı çocuğun yaşına göre değişir. İlk yıl bebeğin kendi ihtiyaçlarını karşılıyabilmesi için alması gereken kalori miktari 100-125kcal/kg’dır.

Enerji gereksinimleri :

10Kg’dan büyük çocuklarda en az 1000kcal+50kcal/kg ( her fazla kilo için)

20Kg’dan büyük çocuklarda en az 1500kcal+20kcal/kg ( her fazla kilo için) olarak hesaplanır.

Alınan enerjinin %50’si bazal metabolizma ( vücudun salt enerji harcaması ), %10-15’i fiziksel aktivitelere, %20-25’i de büyümeye harcanır. Alınan enerjinin %5-10’u ise dışkı yoluyla kaybedilir.

Peki Normal Bir Beslenmede Enerji Hangi Kaynaklardan Alınmalı ?

Normal bir beslenmede alınacak enerji kaynağı aşağıdaki grafikteki gibi olmalıdır.

Karbonhidratlardan %50, Yağlardan %30-35, Proteinlerden %15-20 enerji sağlanmalıdır.

1 Gram Karbonhidrattan 4 Kcal , 1 Gram Proteinden 4 Kcal , 1 Gram Yağdan 9 Kcal enerji elde edilir.

Proteinler  ve Aminoasitler

Proteinler vücudun yapıtaşlarını oluşturan organik moleküllerdir.Toplamda 20 çeşit aminoasit vardır. Bunlardan  10’u ESANSİYEL  AMİNOASİTLERDİR ( Fenilalanin, Valin, Triptofan, Tireonin, İzolösin, Metionin, Histidin, Arjinin, Lizin, Lösin ). ESANSİYEL  AMİNOASİTLER vücut içerisinde üretilemedikleri için dışarıdan alınmak ZORUNDADIRLAR. Eksikliğinde BÜYÜME yavaşlar. Esansiyel olmayan asitlerin dışarıdan alınmaları zorunlu değildir. Histidin ve arjini süt çocuklarında büyüme hızlı olduğu için bu dönemde esansiyel aminoasitler arasındadırlar.  Erişkinlerde böbrek hastalıklarında histidin, karaciğer hastalıklarında tirozin ve sistin semi-esansiyeldir ( yarı-zorunlu) .

Peki Bu Amino Asitleri Hangi Besinlerden Alabiliriz ?

Yumurta (100), etler (90), balık (90), süt (85), patates (65) ve baklagiller (65) biyolojik değeri yüksek besinlerden bir kaçıdır. EKMEK proteininin biyolojik değeri çok düşüktür (30). Bir çok meyve ve sebzenin protein açısından biyolojik değeri düşüktür. Pahalı etin tüketilemediği durumlarda özellikle baklagillerden bu proteinlerin sağlanması çok uygun bir seçenektir. Baklagiller özellikle lizin yönünden çok zengin besin maddeleridir.

PART-3

Çocuklarda ve Bebeklerde Sağlıklı Beslenme -3

( Karbonhidrat Gereksinimleri)

Tıklayınız….

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam