Migren’in Tedavisi

Migren’i Artıran Nedenler ( Faktörler ) Nelerdir?

 

1-) Mensturasyon ( Adet Kanaması ) :

Kadınlarda adetten önceki 2 gün ve adetin son günü arasında migren atakları daha şiddetli ve sık olur. Eğer migren ataklarının %90’ı bu döneme denk geliyorsa hasta menstrüel migren tanısı alır. En şiddetli migren atağı hastanın adetinin 3. Gününde görülen migrendir. Östrojen hormonuyla bir bağlantısı olduğu sanılmaktır.

2-) Depresyon

3-) Uyku Değişiklikleri

 

Migren’in Tedavisi Nedir?

Migren tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır, çünkü  kişi atak sırasında iş yapamaz ve sosyal açıdan kayba uğrar. Hastaya migrenin hayati bir hastalık olmadığı ve hekimle işbirliği içerisinde hastanın en az şekilde etkileneceği anlatılmalıdır. Son yapılan çalışmalara göre 45 yaş altı kadın migrenli hastalarda iskemi ( inme ) riski normal insanlara göre 3.8-6.4 kat artmış olarak bulunmuştur. Bu yüzden migrenli bireyler SİGARADAN uzak tutulmalıdır.

 

Migren Tedavisi ana olarak 2 kısımda yapılır.

1-) Migren atağı tedavisi:

Asprin, parasetamol, naproksen, metamizol, diklofenak potasyum, flurbiprofen, ibuprofen, eletriptan, narotriptan, sumatriptan, zalmitriptan, rizatriptan, frovatriptan gibi ilaçlar migrenin atak tedavisinde kullanılabilmektedir. Ancak tekrar ve tekrar söylediğimiz gibi bütün ilaçlar yalnız ve yanlızca DOKTOR kontrolünde kullanılmaıdır. Hangi ilcın nasıl, ne şekilde, ne süre ve hangi dozda kullanılacağını hekim belirler ve yanlış kullanımlar ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu ilaçlar yan etkileri açısından önemli olan bir ilaç gurubudur lütfen ilaç kullanımı için doktorunuza danışınız.

 

Günümüzde ergot alkoidleri yerine triptanlar dediğimiz ilaç grubu daha çok tercih edilmektedir. Morfin ve türevlerinin tedavide yeri yoktur. Artmış inme riski yüzünden migrenli hastlar muhakkak SİGARADAN uzak tutulmalıdır.

 

2-) Migren atağı geçirme aralıklarını uzatan ilaçlar ( Profilaktik Tedavi ) :

Hipertansiyon kontrolü amacıyla kullanılan ilaçlar ( Ca Kanal Blokerleri ), epilepsi ilaçları, depresyon ilaçları, flunariz ve pizotifan bu grupta sayılabilir. Lütfen hertürlü ilaç kullanımı için hekiminize danışınız.

 

Migren Nedir?

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

1 Yorum

  1. adnan kenar dedi ki:

    doktor bilgiler güzel elinize sağlık : ama benim auralı migrenim var tedavisi hakında ayrıntılı bilgi verirmisiniz teşekürler





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam