Kan ve Kanın Elemanları

Kan Nedir?

Kan vücudumuzun ihtiyaçlarını taşıyan ve dokuların beslenmesiyle yükümlü yaşam sıvısıdır. Normal şartlarda 70 kilo bir insanda 6.250ml kan bulunur. Oransal olarak insanlarda vücüt ağırlığının %8’i kadar kan bulunur. Kan ayrıca vücudumuzda oluşan toksik maddelerin böbreklere taşınarak atılmasını, hormonların etkinlik yerlerine ulaşmalarını, protein,vitamin, mineral ve oksijen gibi hayati öneme sahip olan maddelerin taşınmasını sağlayan hayati bir sıvıdır. Kanın aynı zamanda vücudun emniyet kemeri gibi işlev görür, kanama ve yaralanmalarda pıhtılaşmayı sağlayarak vücudun daha fazla kan kaybetmesini engeller.

Kanın içinde hangi elemanlar bulunmaktadır ?

Kan içinde bulunan maddelerden bazıları:

1-)Vitaminler (Link)

2-)Mineraller-Su (Link)

3-)Proteinler (lnk)

4-)Yağlar (lnk)

5-)Karbonhidratlar

6-)Çeşitli Enzim ve Faktörler

Genel Olarak bu maddeler bulunur ancak belirtmek gerekir ki bu başlıklardan her biri çok fazla alt grupa sahiptir. Basit olarak kan;plazma ve şekilli elemanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Plazma: Kanın akışkanlığını sağlayan sıvı kısmıdır. Toplam kanın %50 ile %60 lık kısmını oluşturur. İçindeki maddeler ( Glikoz,prüvik asit,laktik asit, üre, ürik asit, ksantin, kreatinin, amino asitler,amonyak bileşikleri, enzimler,hormonlar, pigmentler,çeşitli vitaminler,nötral yağlar, kolesterol,albumin bulunur) bunlardan en önemli olanlarından biride kanın taşıyıcı proteini olan albumindir.Albumin toksik maddelerin vücuttan taşınmasında,osmotik basıncın sağlanmasında ve globulinlerle beraber önemli maddelerin vücuda transportunda rol alan önemli bir maddedir. Bir diğerli önemli faktörde plazmada bulunan kanın pıhtılaşma faktörleridir. Bu faktörlerin plazmadaki eksikliklerinde aşırı kanama durumu söz konusu olurki bu insanın hayatını tehdit eden bir durumdur. Kanın bu pıhtılaşma elemanları günümüzde özel yöntemlerle ayrıştırılarak kanaması olan hastalara verilmektedir. Bu işlemde kanın pıhtılaşma faktörleri kandan özel yöntemlerle ayrılır, kriyospitat dediğimiz madde ortaya çıkar. Serumun rengi sarıdır bu renginin sarı olması taşıdığı bilirubin maddesinden ileri gelmektedir.

Albumin: Kanın Transport Birimidir. Normal Sınırları 3.5-5.0 g/dl

Hipoalbuminemi ( Albumin eksikliği ) nedenleri için tıklayınız

Hiperalbuminemi ( Albumin fazlalığı ) nedenleri için tıklayınız

Fibrinojen: Kanın pıhtılaşma faktörlerinden en önemlilerinden biridir.

———–Hipofibrinojenemi ( Fibrinojen eksikliği ) nedenleri için tıklayınız————–

———–Hiperfibrinojenemi ( Fibronojen fazlalığı ) nedenleri için tıklayınız————-

Kanın şekilli elemanları:

Hemoglobin: Kanın oksijen taşıyan demir ve proteinden meydana gelen birimidir. Normal bir insanda hemoglobin Bayanlarda 12-16 gr/dl Erkeklerde 14-18 gr/dl bulunur. Düşüklüğü ve yüksekliği çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Hemoglobini düşüren nedenler için tıklayınız

Hemoglobini yükseltenler nedenler için tıklayınız

Trombosit: Kanın pıhtılaşma işlevinde görev alan hücrelerdir. Platelet’de denilir. Normal bir insanda Trombosit 150000 ile 400000 arasında bulunur. Trombositopeni ( Trombosit eksikliği) kanmaya, trombositin yüksek olmasıda embolilere sebep olabilir.

———Trombositopeni ( Trombosit Eksikliği ) yapan nedenler için tıklayınız.—–

———Trombosit yüksekliği yapan nedenler için tıklayınız–

Lenfosit: Kanın savunma hücrelerinide içeren hücre topluluğudur. Normal bir insanda 4.000 ile 10.000 arasında bulunur. Yüksekliği enfeksiyon,lösemi gibi önemli hastalıkların belirteci olabileceği gibi düşüklüğüde immun yetersizlik gibi hastalıkların habercisi olabilir.

———-Lenfosit eksikliği ( Lenfositopeni ) yapan nedenler için tıklayınız—–

———-Lenfosit ( Lenfositoz ) Yüksekliği yapan nedenler için tıklayınız—

 

Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Bütün Telif Hakları Yazara Aittir. Yazarın bilgisi dahilinde olmadan hiç bir makale,dergi,websitesi ve yayında kullanılamaz…

 


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam